Råd til opladning
Når du planlægger en sommerferie eller forretningsrejse i udlandet, er der flere hensyn, du bør tage.
Du kan lade op ligesom du kan i Danmark, men når du er udenlands kræver det at du har forudbetalt lade kort og en RFID nøglebrik. Brikken kan typisk bruges de steder hvor apps og lade kort ikke virker.
Disse får du typisk igennem din lade udbyder (der hvor du har købt din lade boks) eller hvis du benytter lade kortet som du kan abonnerer på gennem enten Mercedes, Ford, Renault eller Dacia.
Der er imidlertid tit mulighed for at du kan lade på visse hoteller, campingpladser og andre overnatningssteder. Særligt hoteller tilbyder tit i forbindelse med dit ophold at du kan lade gratis.
Derfor er det en god idé at undersøge og planlægge efter dette, inden du tager afsted og på den måde få tilrettelagt turen så den bliver nemmest for jer.
Elbil foreningen har lavet en lille rejseguide som kan anbefales:
Du kan finde den her.
Du kan eventuelt benytte dig af tjenester som viser en oversigt over lade standere og lade netværk bl.a. plugshare.com, northecharge.com eller plugsurfing.com for at finde lokale muligheder for opladning i det land du rejser i.
Vær opmærksom på, at der kan være ekstra opladningstid nødvendig, især hvis du kører på skiferie, hvor klimaet er koldt og derfor påvirker lade tid Det samme gælder om sommeren hvis batteriet bliver for varmt, eller der skal lades flere gange med hurtigopladning på turen.
Priser i udlandet
Hvis du gerne vil finde de specifikke priser på opladning langs din rute, så kan det anbefales at benytte en side som viser en oversigt over alle ladestanderes priser uanset placering - tjenesten hedder chargeprice.
Du kan finde den her.
I Chargeprice-appen har du mulighed for at finde ud af, hvilken betalingsmetode der er mest økonomisk for den specifikke opladestation, du overvejer at bruge. Det er nemlig altid forskelligt om du betaler med dankort, mastercard, lade kort eller RFID brik.
Derudover har European Alternative Fuels Observatory (EAFO) fra Europa-Kommissionen har udarbejdet en oversigt, der inkluderer de generelle priser på opladning i de forskellige medlemslande i EU. Lidt som det kendes på den danske fuelfinder.dk, hvor man kan se standerprisen på traditionelt brændstof. På denne måde kan du hurtigt se hvad den generelle pris er for ladning. Oversigten dækker både almindelig opladning og hurtigopladning.
Du kan finde oversigten her.